Kapuśniak

Tym razem przepis na klasyczną zupę, którą zna chyba każdy. U mnie wersja bez kapusty kiszonej.


Składniki:

  • 400 g białej kapusty
  • 150 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki kminku (mielonego)
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 150 g maślanki
  • koperek do dekoracji

Wykonanie:
  1. Kapustę siekamy (TM: 10 s/4, przekładamy)
  2. Wyciskamy czosnek, bardzo drobno kroimy cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, dodajemy masło w kawałkach i kminek (TM: 8 s/5)
  3. Do składników z poprzedniego punktu dodajemy posiekaną kapustę i dusimy w garnku (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, ziemniaki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy aż kapusta i inne warzywa zmiękną (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy maślankę i mieszamy łyżką
  6. Podajemy posypany koperkiem

Komentarze