Kapuśniak
Tym razem przepis na klasyczną zupę, którą zna chyba każdy. U mnie wersja bez kapusty kiszonej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 150 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 50 g masła
- 2 łyżeczki kminku (mielonego)
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 150 g maślanki
- koperek do dekoracji
Wykonanie:
- Kapustę siekamy (TM: 10 s/4, przekładamy)
- Wyciskamy czosnek, bardzo drobno kroimy cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, dodajemy masło w kawałkach i kminek (TM: 8 s/5)
- Do składników z poprzedniego punktu dodajemy posiekaną kapustę i dusimy w garnku (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, ziemniaki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy aż kapusta i inne warzywa zmiękną (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy maślankę i mieszamy łyżką
- Podajemy posypany koperkiem
Komentarze
Prześlij komentarz