Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem, orzechami i serem feta

Są tu jacyś miłośnicy wytrawnych naleśników? To nadzienie z poniższego przepisu na długo zostanie moim numerem jeden, jest rewelacyjne.


Składniki:
Naleśniki:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g mleka
  • 1 jajko
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 250 g wody
Farsz:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g cebuli
  • 20 g masła
  • 300 g liści szpinaku (świeżych)
  • 200 g sera typu feta
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g sera żółtego

Wykonanie:
Naleśniki:
  1. Kaszę mielimy na proszek w blenderze o dużej mocy (TM: 1 min/10)
  2. Dodajemy mleko, jajko, sól i wodę i mieszamy (TM: 20 s/4)
  3. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron
Farsz:
  1. Bardzo drobno siekamy orzechy (TM: Turbo/0,5 s/3 razy, przekładamy)
  2. Wyciskamy czosnek i siekamy cebulę (TM: 3 s/5)
  3. Dodajemy masło i dusimy (TM: bez miarki 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilkanaście minut (TM: koszyczek zamiast miarki 12 min/120 st/2)
  5. Dodajemy ser feta, pieprz i gałkę i mieszamy (TM: 20 s/2,5)
  6. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu posypujemy orzechami i zwijamy w rulon lub na pół, jeśli naleśniki wyszły bardziej kruche
  7. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach

Komentarze