Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem, orzechami i serem feta
Są tu jacyś miłośnicy wytrawnych naleśników? To nadzienie z poniższego przepisu na długo zostanie moim numerem jeden, jest rewelacyjne.
Składniki:
Naleśniki:
Wykonanie:
Naleśniki:
Składniki:
Naleśniki:
- 250 g kaszy pęczak
- 250 g mleka
- 1 jajko
- 0,25 łyżeczki soli
- 250 g wody
- 100 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 90 g cebuli
- 20 g masła
- 300 g liści szpinaku (świeżych)
- 200 g sera typu feta
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g sera żółtego
Wykonanie:
Naleśniki:
- Kaszę mielimy na proszek w blenderze o dużej mocy (TM: 1 min/10)
- Dodajemy mleko, jajko, sól i wodę i mieszamy (TM: 20 s/4)
- Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron
- Bardzo drobno siekamy orzechy (TM: Turbo/0,5 s/3 razy, przekładamy)
- Wyciskamy czosnek i siekamy cebulę (TM: 3 s/5)
- Dodajemy masło i dusimy (TM: bez miarki 3 min/120 st/1)
- Dodajemy szpinak i dusimy przez kilkanaście minut (TM: koszyczek zamiast miarki 12 min/120 st/2)
- Dodajemy ser feta, pieprz i gałkę i mieszamy (TM: 20 s/2,5)
- Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu posypujemy orzechami i zwijamy w rulon lub na pół, jeśli naleśniki wyszły bardziej kruche
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz