Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Dzisiaj propozycja na mięsny obiad kojarzący się z dzieciństwem, czyli pulpeciki :)


Składniki:
Pulpety:

  • 25 g koperku
  • 100 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 600 g piersi z indyka (jeśli nie macie jak zmielić, to kupcie mielone)
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
Sos koperkowy:
  • 780 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 g śmietany
  • 20 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)

Wykonanie:
Pulpety:
  1. Siekamy koperek (TM: 3 s/8, przekładamy)
  2. Ścieramy marchewkę na najgrubszych oczkach tarki (TM: 5 s/5, przekładamy)
  3. Siekamy cebulę i wrzucamy ją razem z olejem do garnuszka (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
  5. Mielimy mięso lub jeśli nie mamy takiej możliwości, to kupujemy już zmielone (TM: 20 s/6)
  6. Do zmielonego mięsa dodajemy 50 g duszonej cebulki (przygotowanej wcześniej), bułkę tartą, śmietanę, jajko, pieprz i sól i mocno mieszamy (TM: 20 s/4)
  7. Z masy formujemy ok. 30 niedużych pulpetów i podpiekamy je z każdej strony na dużej patelni na bardzo małej mocy palnika
Sos koperkowy:
  1. W międzyczasie w garnuszku łączymy ze sobą resztę cebulki, marchewkę, 750 g wody, koncentrat bulionu, ziele angielskie, pieprz i sól i gotujemy parę minut (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
  2. Pulpety zestawiamy z kuchenki, żeby się nam za bardzo nie przypiekły, spokojnie czekają sobie na sos 😊
  3. W osobnym garnuszku mieszamy śmietanę, pozostałe 30 g wody, sok z cytryny i mąkę, dodajemy do sosu razem z posiekanym koperkiem i jeszcze chwilę gotujemy (TM: 3 min/98 st/wsteczne/1)
  4. Sos przelewamy na patelnię z pulpetami i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut

Komentarze