Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Dzisiaj propozycja na mięsny obiad kojarzący się z dzieciństwem, czyli pulpeciki :)
Składniki:
Pulpety:
Wykonanie:
Pulpety:
Składniki:
Pulpety:
- 25 g koperku
- 100 g marchewki
- 200 g cebuli
- 20 g oleju rzepakowego
- 600 g piersi z indyka (jeśli nie macie jak zmielić, to kupcie mielone)
- 70 g bułki tartej
- 50 g śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 780 g wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 40 g mąki pszennej
- 150 g śmietany
- 20 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
Wykonanie:
Pulpety:
- Siekamy koperek (TM: 3 s/8, przekładamy)
- Ścieramy marchewkę na najgrubszych oczkach tarki (TM: 5 s/5, przekładamy)
- Siekamy cebulę i wrzucamy ją razem z olejem do garnuszka (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
- Mielimy mięso lub jeśli nie mamy takiej możliwości, to kupujemy już zmielone (TM: 20 s/6)
- Do zmielonego mięsa dodajemy 50 g duszonej cebulki (przygotowanej wcześniej), bułkę tartą, śmietanę, jajko, pieprz i sól i mocno mieszamy (TM: 20 s/4)
- Z masy formujemy ok. 30 niedużych pulpetów i podpiekamy je z każdej strony na dużej patelni na bardzo małej mocy palnika
- W międzyczasie w garnuszku łączymy ze sobą resztę cebulki, marchewkę, 750 g wody, koncentrat bulionu, ziele angielskie, pieprz i sól i gotujemy parę minut (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
- Pulpety zestawiamy z kuchenki, żeby się nam za bardzo nie przypiekły, spokojnie czekają sobie na sos 😊
- W osobnym garnuszku mieszamy śmietanę, pozostałe 30 g wody, sok z cytryny i mąkę, dodajemy do sosu razem z posiekanym koperkiem i jeszcze chwilę gotujemy (TM: 3 min/98 st/wsteczne/1)
- Sos przelewamy na patelnię z pulpetami i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz