Serek topiony z suszonych pomidorów

Co powiecie na domowy serek topiony? Konsystencją na pewno różni się od tego sklepowego, bo nie jest aż tak twardy i ciągnący, ale z całą pewnością jest dużo zdrowszy.


Składniki:

  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 500 g twarogu tłustego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:
  1. Suszone pomidory bardzo drobno siekamy (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy twaróg, sodę, bazylię i sól i intensywnie mieszamy (TM: 30 s/wyrabianie ciasta)
  3. Dodajemy jajko i podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając aż masa będzie lekko zwarta i gładka, trzymamy na niedużej mocy palnika nawet około pół godziny (TM: 25 min/60 st/wsteczne/3)

Komentarze