Sernik jogurtowy

Jest to sernik, który na długo zostanie naszym numerem jeden wśród serników, super miękki i kremowy, totalna miłość.


Składniki:
Ciasto:

  • 110 g cukru
  • 100 g masła
  • 180 g biszkoptów
Masa jogurtowa:
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g kaszy manny
  • 10 g ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ciasto:
  1. W blenderze mielimy cukier; ewentualnie używamy cukru pudru (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. W garnuszku topimy masło (TM: 3 min/50 st/2)
  3. Do blendera wrzucamy biszkopty, wlewamy stopione masło i rozdrabniamy (TM: 10 s/5)
  4. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy powstałą masą i dociskamy
  5. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Masa jogurtowa:
  1. Białka ubijamy z solą do momentu otrzymania sztywnej piany (TM: z motylkiem 3 min/37 st/4, przekładamy)
  2. Mieszamy ze sobą żółtka, jogurt, serek mascarpone i wcześniej zmielony cukier; można sobie pomóc mikserem (TM: z motylkiem 3 min/37 st/3)
  3. Dodajemy kaszę mannę, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy (TM: z motylkiem 10 s/3)
  4. Dodajemy ubite białka i mieszamy jeszcze parę sekund (TM: z motylkiem 3 s/3)
  5. Masę przelewamy do tortownicy (nie przestraszcie się konsystencji – jest mocno wodnista) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach
  6. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze godzinę
  7. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż całkiem ostygnie, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc

Komentarze