Sernik jogurtowy
Jest to sernik, który na długo zostanie naszym numerem jeden wśród serników, super miękki i kremowy, totalna miłość.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 110 g cukru
- 100 g masła
- 180 g biszkoptów
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 750 g jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 40 g kaszy manny
- 10 g ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto:
- W blenderze mielimy cukier; ewentualnie używamy cukru pudru (TM: 10 s/10, przekładamy)
- W garnuszku topimy masło (TM: 3 min/50 st/2)
- Do blendera wrzucamy biszkopty, wlewamy stopione masło i rozdrabniamy (TM: 10 s/5)
- Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy powstałą masą i dociskamy
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach
- Białka ubijamy z solą do momentu otrzymania sztywnej piany (TM: z motylkiem 3 min/37 st/4, przekładamy)
- Mieszamy ze sobą żółtka, jogurt, serek mascarpone i wcześniej zmielony cukier; można sobie pomóc mikserem (TM: z motylkiem 3 min/37 st/3)
- Dodajemy kaszę mannę, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy (TM: z motylkiem 10 s/3)
- Dodajemy ubite białka i mieszamy jeszcze parę sekund (TM: z motylkiem 3 s/3)
- Masę przelewamy do tortownicy (nie przestraszcie się konsystencji – jest mocno wodnista) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze godzinę
- Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż całkiem ostygnie, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz