Trufle kokosowe z kaszy jaglanej

Czy są tu jacyś miłośnicy Rafaello? Jeśli tak, to mam dla Was nieco zdrowszą wersję. Zachęcam do testowania.


Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 250 g wody
  • 40 g oleju kokosowego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 40 g miodu
  • 20 g likieru kokosowego (np. Malibu)

Wykonanie:
  1. Czekoladę ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy (TM: 8 s/8, przekładamy)
  2. Kaszę i wodę gotujemy w garnuszku aż wodą się wchłonie, cały czas mieszając, bo inaczej się przypali (TM: 15 min/100 st/2)
  3. Do ugotowanej kaszy dodajemy czekoladę, olej kokosowy, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier i miksujemy (TM: 20 s/4)
  4. Masę odstawiamy na ok. 10 minut, żeby lekko ostygła; żeby udało nam się zrobić kulki nadal powinna być ciepła, więc nie studzimy jej całkiem
  5. Na talerzyk wysypujemy pozostałe 50 g wiórków kokosowych, z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy we wiórkach
  6. Schładzamy w lodówce

Komentarze