Trufle kokosowe z kaszy jaglanej
Czy są tu jacyś miłośnicy Rafaello? Jeśli tak, to mam dla Was nieco zdrowszą wersję. Zachęcam do testowania.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 150 g kaszy jaglanej
- 250 g wody
- 40 g oleju kokosowego
- 150 g wiórków kokosowych
- 40 g miodu
- 20 g likieru kokosowego (np. Malibu)
Wykonanie:
- Czekoladę ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy (TM: 8 s/8, przekładamy)
- Kaszę i wodę gotujemy w garnuszku aż wodą się wchłonie, cały czas mieszając, bo inaczej się przypali (TM: 15 min/100 st/2)
- Do ugotowanej kaszy dodajemy czekoladę, olej kokosowy, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier i miksujemy (TM: 20 s/4)
- Masę odstawiamy na ok. 10 minut, żeby lekko ostygła; żeby udało nam się zrobić kulki nadal powinna być ciepła, więc nie studzimy jej całkiem
- Na talerzyk wysypujemy pozostałe 50 g wiórków kokosowych, z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy we wiórkach
- Schładzamy w lodówce

Komentarze
Prześlij komentarz