Zupa z batatami i kiełbasą chorizo
Są tu jacyś miłośnicy słodkich ziemniaków? Jeśli tak, to mam dla Was rewelacyjną zupę z dodatkiem chorizo.
Składniki:
Paprykowa śmietana:
Wykonanie:
Paprykowa śmietana:
Składniki:
Paprykowa śmietana:
- 10 g czerwonej papryczki chili
- 150 g śmietany
- 10 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 330 g batatów
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plastry
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1000 g wody
- 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu
- 100 g śmietany
- 300 g białej fasoli z puszki odsączonej z zalewy
Wykonanie:
Paprykowa śmietana:
- Papryczkę chili bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/8)
- Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i sól i mieszamy (TM: 20 s/3, odstawiamy)
- Wyciskamy czosnek; cebulę i bataty drobno kroimy (TM: 5 s/5, przekładamy)
- Do garnka wkładamy chorizo, paprykę, kurkumę, sól i pieprz i chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i nadal chwilę dusimy (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
- Odcedzamy warzywa, zachowujemy płyn z gotowania
- Płyn z gotowania miksujemy ze śmietaną (TM: 30 s/8)
- Dodajemy odcedzone warzywa i fasolę i mieszamy
- Podajemy udekorowane śmietaną
Komentarze
Prześlij komentarz