Zupa z batatami i kiełbasą chorizo

Są tu jacyś miłośnicy słodkich ziemniaków? Jeśli tak, to mam dla Was rewelacyjną zupę z dodatkiem chorizo.


Składniki:
Paprykowa śmietana:

  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 150 g śmietany
  • 10 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 0,5 łyżeczki soli
Zupa:
  • 330 g batatów
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plastry
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 100 g śmietany
  • 300 g białej fasoli z puszki odsączonej z zalewy

Wykonanie:
Paprykowa śmietana:
  1. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i sól i mieszamy (TM: 20 s/3, odstawiamy)
Zupa:
  1. Wyciskamy czosnek; cebulę i bataty drobno kroimy (TM: 5 s/5, przekładamy)
  2. Do garnka wkładamy chorizo, paprykę, kurkumę, sól i pieprz i chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  3. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i nadal chwilę dusimy (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Odcedzamy warzywa, zachowujemy płyn z gotowania
  6. Płyn z gotowania miksujemy ze śmietaną (TM: 30 s/8)
  7. Dodajemy odcedzone warzywa i fasolę i mieszamy
  8. Podajemy udekorowane śmietaną

Komentarze