Batoniki kokosowe z kaszy jaglanej
U mnie słodycze w zdrowszej wersji przeplatają się z tymi totalnie nie-fit, więc dzisiaj dla równowagi kasza jaglana w roli głównej :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 g wody
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g napoju kokosowego (lub zwykłego mleka, jeśli nie potrzebujecie wersji wege)
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną (jeśli nie macie takiej w woreczkach, to dobrze ją sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki), dodajemy ksylitol, ekstrakt waniliowy i gotujemy kilkanaście minut aż kasza wchłonie wodę cały czas mieszając, żeby kasza się nie przypaliła (TM: 15 min/100 st/1)
- Po ugotowaniu do kaszy dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/8)
- Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: z kopystką 30 s/4)
- Powstałą masę wykładamy do formy do pieczenia (20x30) wyłożonej papierem i wygładzamy wierzch
- Czekoladę dzielimy na kosteczki (TM: 5 s/7)
- Razem z napojem kokosowym podgrzewamy ją w garnuszku aż całkiem się roztopi (TM: 3 min/60 st/2)
- Przelewamy ją na masę kokosowo-jaglaną i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz