Bułeczki z ziołami
Jeśli Was kiedyś najdzie ochota na domowe pieczywo, to bardzo polecam poniższe bułeczki.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 5 g natki pietruszki
- 5 g bazylii
- 500 g mąki pszennej
- 220 g wody
- 25 g oleju
- 30 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 pęczka szczypiorku (drobno posiekanego)
Wykonanie:
- Bazylię i pietruszkę drobno siekamy (TM: 3 s/8)
- Dodajemy mąkę, wodę, olej, drożdże i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Dodajemy szczypiorek i wyrabiamy jeszcze chwilę (TM: 30 s/wyrabianie ciasta)
- Ciasto pozostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 kawałków, z każdego formujemy wałek, który skręcamy, a na koniec łączymy końce
- Bułeczki układamy po cztery na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut
- Po tym czasie pieczemy je w 220 stopniach przez 15 minut, jedna blacha po drugiej
Komentarze
Prześlij komentarz