Bułeczki z ziołami

Jeśli Was kiedyś najdzie ochota na domowe pieczywo, to bardzo polecam poniższe bułeczki.



Składniki:

  • 5 g natki pietruszki
  • 5 g bazylii
  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g wody
  • 25 g oleju
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 pęczka szczypiorku (drobno posiekanego)

Wykonanie:

  1. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy mąkę, wodę, olej, drożdże i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  3. Dodajemy szczypiorek i wyrabiamy jeszcze chwilę (TM: 30 s/wyrabianie ciasta)
  4. Ciasto pozostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 kawałków, z każdego formujemy wałek, który skręcamy, a na koniec łączymy końce
  6. Bułeczki układamy po cztery na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut
  7. Po tym czasie pieczemy je w 220 stopniach przez 15 minut, jedna blacha po drugiej

Komentarze