Hiszpański omlet ziemniaczany
Dzisiaj omlet z dodatkiem ziemniaków, czyli wersja ze słonecznej Hiszpanii.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g cebuli
- 100 g oliwy
- 400 g ziemniaków
- 120 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy oliwę i dusimy ją przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, nie mają być całkiem miękkie; po lekkim przestudzeniu kroimy na plastry (TM: z motylkiem; surowe ziemniaki można pokroić na plastry i gotujemy w tej formie 12 min/95 st/wsteczne/1)
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy i razem z duszoną cebulą przekładamy je do dużej miski
- Jajka roztrzepujemy z pieprzem wykorzystując w tym celu widelec (TM: 15 s/3)
- Przelewamy do ziemniaków z cebulką i mieszamy
- Na patelni (śr. 25 cm) rozgrzewamy parę kropel oliwy i wylewamy masę jajeczną z ziemniakami
- Smażymy na średniej mocy palnika aż masa się lekko zetnie i przekładamy na drugą stronę
Komentarze
Prześlij komentarz