Hiszpański omlet ziemniaczany

Dzisiaj omlet z dodatkiem ziemniaków, czyli wersja ze słonecznej Hiszpanii.


Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 100 g oliwy
  • 400 g ziemniaków
  • 120 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 jajek
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy oliwę i dusimy ją przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, nie mają być całkiem miękkie; po lekkim przestudzeniu kroimy na plastry (TM: z motylkiem; surowe ziemniaki można pokroić na plastry i gotujemy w tej formie 12 min/95 st/wsteczne/1)
  4. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i razem z duszoną cebulą przekładamy je do dużej miski
  5. Jajka roztrzepujemy z pieprzem wykorzystując w tym celu widelec (TM: 15 s/3)
  6. Przelewamy do ziemniaków z cebulką i mieszamy
  7. Na patelni (śr. 25 cm) rozgrzewamy parę kropel oliwy i wylewamy masę jajeczną z ziemniakami
  8. Smażymy na średniej mocy palnika aż masa się lekko zetnie i przekładamy na drugą stronę

Komentarze