Kopiec kreta

Poniżej przepis na ciasto, które pewnie część z Was kojarzy z wersji pudełkowej. Takie zrobione w 100% samodzielnie smakuje jeszcze lepiej :)


Składniki:
Ciasto:

  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 330 g mąki
  • 250 g mleka
  • 200 g oleju
  • 30 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 25 g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 1000 g śmietany 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 4 banany

Wykonanie:
Ciasto:
  1. W mikserze lub blenderze ubijamy jajka z cukrem (TM: z motylkiem 1 min/4)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy (TM: 20 s/5)
  3. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 170 stopniach
  4. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia
Krem:
  1. Bardzo drobno siekamy czekoladę (TM: 5 s/6, przekładamy)
  2. W kubku mieszamy żelatynę z wodą i zostawiamy na parę minut do napęcznienia
  3. Po tym czasie do miseczki nalewamy wrzącą wodę, wstawiamy do niej kubek i mieszamy aż żelatyna stanie się całkiem płynna
  4. W między czasie mikserem ubijamy śmietanę, najlepiej robić to w partiach po 500 g (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
  5. Do ubitej śmietany dodajemy 40 g cukru pudru i połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas ubijając, przekładamy do dużej miski
  6. Dwa ostatnie punkty powtarzamy dla drugiej połowy śmietany i również przekładamy do miski
  7. Do ubitej śmietany dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy
  8. Ostudzone ciasto ścinamy z góry i łyżką wydrążamy środek; resztki ciasta rozdrabniamy w rękach i odkładamy, za chwilę się przydadzą
  9. Banany przekrawamy wzdłuż na dwie części i układamy w wydrążonym cieście, na całym spodzie
  10. Na banany wykładamy ubitą śmietanę z czekoladą i formujemy kopiec
  11. Całość przykrywamy pokruszonym ciastem, które zostało nam z wydrążania
  12. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę

Komentarze