Kopiec kreta
Poniżej przepis na ciasto, które pewnie część z Was kojarzy z wersji pudełkowej. Takie zrobione w 100% samodzielnie smakuje jeszcze lepiej :)
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 330 g mąki
- 250 g mleka
- 200 g oleju
- 30 g kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 25 g żelatyny w proszku
- 80 g wody
- 1000 g śmietany 30%
- 80 g cukru pudru
- 4 banany
Wykonanie:
Ciasto:
- W mikserze lub blenderze ubijamy jajka z cukrem (TM: z motylkiem 1 min/4)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy (TM: 20 s/5)
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 170 stopniach
- Zostawiamy do całkowitego ostudzenia
- Bardzo drobno siekamy czekoladę (TM: 5 s/6, przekładamy)
- W kubku mieszamy żelatynę z wodą i zostawiamy na parę minut do napęcznienia
- Po tym czasie do miseczki nalewamy wrzącą wodę, wstawiamy do niej kubek i mieszamy aż żelatyna stanie się całkiem płynna
- W między czasie mikserem ubijamy śmietanę, najlepiej robić to w partiach po 500 g (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
- Do ubitej śmietany dodajemy 40 g cukru pudru i połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas ubijając, przekładamy do dużej miski
- Dwa ostatnie punkty powtarzamy dla drugiej połowy śmietany i również przekładamy do miski
- Do ubitej śmietany dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy
- Ostudzone ciasto ścinamy z góry i łyżką wydrążamy środek; resztki ciasta rozdrabniamy w rękach i odkładamy, za chwilę się przydadzą
- Banany przekrawamy wzdłuż na dwie części i układamy w wydrążonym cieście, na całym spodzie
- Na banany wykładamy ubitą śmietanę z czekoladą i formujemy kopiec
- Całość przykrywamy pokruszonym ciastem, które zostało nam z wydrążania
- Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę

Komentarze
Prześlij komentarz