Kurczak z kiszoną kapustą i papryką
Tym razem mam dla Was propozycję na proste danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki soli
- pęczek natki pietruszki
- 200 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 350 g kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy
- 2 owoce jałowca
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 2 szczypty tymianku
Wykonanie:
- Kurczaka mieszamy z 10 g oleju, papryką, pieprzem cayenne i solą, odstawiamy
- Natkę siekamy (TM: 3 s/8, przekładamy)
- Wyciskamy czosnek, cebulę siekamy i dodajemy 20 g oleju (TM: 5 s/5)
- Dusimy na średniej mocy palnika na dużej, głębokiej patelni (TM: 3 min/120 st/1)
- Na patelnię dokładamy kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę i dusimy parę minut
- Dokładamy zamarynowanego kurczaka, posypujemy tymiankiem i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
- Podajemy posypane natką pietruszki

Komentarze
Prześlij komentarz