Kurczak z kiszoną kapustą i papryką

Tym razem mam dla Was propozycję na proste danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej.


Składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce jałowca
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 2 szczypty tymianku

Wykonanie:
  1. Kurczaka mieszamy z 10 g oleju, papryką, pieprzem cayenne i solą, odstawiamy
  2. Natkę siekamy (TM: 3 s/8, przekładamy)
  3. Wyciskamy czosnek, cebulę siekamy i dodajemy 20 g oleju (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy na średniej mocy palnika na dużej, głębokiej patelni (TM: 3 min/120 st/1)
  5. Na patelnię dokładamy kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę i dusimy parę minut
  6. Dokładamy zamarynowanego kurczaka, posypujemy tymiankiem i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
  7. Podajemy posypane natką pietruszki

Komentarze