Migdały w polewie czekoladowo-kawowej

Dzisiaj mam dla Was pomysł na bajecznie prosty deser, który smakuje super, a w dodatku można go przechowywać bardzo długo. Coś idealnego dla takich okazjonalnych podjadaczy :)


Składniki:
  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 400 g migdałów

Wykonanie:
  1. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza migdałami) i jeszcze przez chwilę ubijamy (TM: z motylkiem 20 s/3,5)
  3. Dodajemy migdały i mieszamy łyżką (TM: 20 s/wsteczne/1)
  4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim migdały w polewie starając się je porozdzielać (nie musi być idealnie)
  5. Pieczemy 15 minut w 150 stopniach
  6. Odstawiamy do ostudzenia na kilkanaście minut, a potem rozdzielamy te, które się zlepiły
  7. Przechowujemy w słoiczku

Komentarze