Migdały w polewie czekoladowo-kawowej
Dzisiaj mam dla Was pomysł na bajecznie prosty deser, który smakuje super, a w dodatku można go przechowywać bardzo długo. Coś idealnego dla takich okazjonalnych podjadaczy :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 400 g migdałów
Wykonanie:
- Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza migdałami) i jeszcze przez chwilę ubijamy (TM: z motylkiem 20 s/3,5)
- Dodajemy migdały i mieszamy łyżką (TM: 20 s/wsteczne/1)
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim migdały w polewie starając się je porozdzielać (nie musi być idealnie)
- Pieczemy 15 minut w 150 stopniach
- Odstawiamy do ostudzenia na kilkanaście minut, a potem rozdzielamy te, które się zlepiły
- Przechowujemy w słoiczku
Komentarze
Prześlij komentarz