Schab wieprzowy w sosie własnym
Tym razem obiad pod moich chłopaków. Wnioskując po ich reakcjach, można polecać :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g mąki pszennej
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 600 g wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
- Plastry mięsa obtaczamy w soli i 1 łyżeczce pieprzu
- Czosnek wyciskamy, cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 5 min/120 st/1)
- Do cebuli dodajemy koncentrat bulionu, wodę, liście laurowe, ziele angielskie, mąkę, sok z cytryny i pozostałe 0,5 łyżeczki pieprzu i gotujemy mieszając (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
- W między czasie na dużej patelni rozkładamy plastry mięsa i bez oleju na niedużej mocy palnika podduszamy przez chwilę
- Po zagotowaniu sosu przelewamy na patelnię z mięsem i dusimy przez dość długi czas aż mięso całkiem zmięknie

Komentarze
Prześlij komentarz