Schab wieprzowy w sosie własnym

Tym razem obiad pod moich chłopaków. Wnioskując po ich reakcjach, można polecać :)


Składniki:
  • 800 g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 600 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku

Wykonanie:
  1. Plastry mięsa obtaczamy w soli i 1 łyżeczce pieprzu
  2. Czosnek wyciskamy, cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 5 min/120 st/1)
  4. Do cebuli dodajemy koncentrat bulionu, wodę, liście laurowe, ziele angielskie, mąkę, sok z cytryny i pozostałe 0,5 łyżeczki pieprzu i gotujemy mieszając (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
  5. W między czasie na dużej patelni rozkładamy plastry mięsa i bez oleju na niedużej mocy palnika podduszamy przez chwilę
  6. Po zagotowaniu sosu przelewamy na patelnię z mięsem i dusimy przez dość długi czas aż mięso całkiem zmięknie

Komentarze