Włoska zupa z kiełbasą i makaronem

Tym razem mam dla Was przepis na przepyszną zupę, w sam raz na te chłodne jesienne popołudnia.


Składniki:
  • 200 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 g kiełbasy lub kabanosa pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis na bulion również na blogu, ale jeśli nie macie, to możecie zastąpić go jedną kostką rosołową)
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 200 g makaronu, najlepiej małe kolanka, bo ładnie wygląda w zupie, ale inny też może być

Wykonanie:
  1. Czosnek wyciskamy w prasce, cebulę siekamy, wrzucamy do dużego gara i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  2. Podduszamy wszystko w dużym garnku (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy kiełbasę lub kabanosy, zioła prowansalskie i chwilę dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/0,5)
  4. Dodajemy wino i jeszcze parę minut dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/0,5)
  5. W między czasie siekamy pietruszkę
  6. Dodajemy pomidory, koncentrat, paprykę, sól i pieprz i gotujemy (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
  7. Dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (TM: czas z opakowania/100 st/wsteczne/1)
  8. Podajemy posypaną natką pietruszki

Komentarze