Włoska zupa z kiełbasą i makaronem
Tym razem mam dla Was przepis na przepyszną zupę, w sam raz na te chłodne jesienne popołudnia.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 g kiełbasy lub kabanosa pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 100 g białego wina wytrawnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 700 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis na bulion również na blogu, ale jeśli nie macie, to możecie zastąpić go jedną kostką rosołową)
- 1 łyżeczka papryki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 200 g makaronu, najlepiej małe kolanka, bo ładnie wygląda w zupie, ale inny też może być
Wykonanie:
- Czosnek wyciskamy w prasce, cebulę siekamy, wrzucamy do dużego gara i dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Podduszamy wszystko w dużym garnku (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy kiełbasę lub kabanosy, zioła prowansalskie i chwilę dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/0,5)
- Dodajemy wino i jeszcze parę minut dusimy (TM: 3 min/120 st/wsteczne/0,5)
- W między czasie siekamy pietruszkę
- Dodajemy pomidory, koncentrat, paprykę, sól i pieprz i gotujemy (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (TM: czas z opakowania/100 st/wsteczne/1)
- Podajemy posypaną natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz