Chleb z gara
Super pyszny i mało pracochłonny chleb z chrupiącą skórką. My uwielbiamy.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g mąki
- 3 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 360 g wody
Wykonanie:
- Mieszamy wszystkie suche składniki, a potem dolewamy do nich wodę i wyrabiamy ciasto (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto odstawiamy na całą noc
- Rano ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę (TM: 1 min/wyrabianie ciasta), formujemy kulę i wkładamy ją do durszlaka albo innego naczynia o kulistym kształcie i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
- W między czasie nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym do 240 stopni i utrzymujemy tą temperaturę przez około 30 minut
- Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do nagrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką; jeśli nie macie pokrywki, to użyjcie folii aluminiowej i pieczemy 30 minut w 240 stopniach
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut
Komentarze
Prześlij komentarz