Chleb z gara

Super pyszny i mało pracochłonny chleb z chrupiącą skórką. My uwielbiamy.


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 360 g wody

Wykonanie:
  1. Mieszamy wszystkie suche składniki, a potem dolewamy do nich wodę i wyrabiamy ciasto (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  2. Ciasto odstawiamy na całą noc
  3. Rano ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę (TM: 1 min/wyrabianie ciasta), formujemy kulę i wkładamy ją do durszlaka albo innego naczynia o kulistym kształcie i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
  4. W między czasie nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym do 240 stopni i utrzymujemy tą temperaturę przez około 30 minut
  5. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do nagrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką; jeśli nie macie pokrywki, to użyjcie folii aluminiowej i pieczemy 30 minut w 240 stopniach
  6. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut

Komentarze