Cynamonowe bezy ze śliwkami
Kiedy nagromadzi się zapas białek (pamiętajcie, że można je mrozić i wyciągać w razie potrzeby) bezy są idealnym rozwiązaniem :) Do tego dary jesieni - śliwki i wychodzi takie połączenie jak poniżej.
Składniki:
Bezy:
Wykonanie:
Bezy:
Składniki:
Bezy:
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 6 białek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 500 g śliwek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600 g śmietany (30%)
Wykonanie:
Bezy:
- Białka ubijamy z solą na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
- Kiedy białka są już ubite, powoli dosypujemy cukier puder z cynamonem, cały czas miksując (TM: z motylkiem 5 min/3)
- Dodajemy ocet i mąkę kukurydzianą i ubijamy jeszcze przez chwilę (TM: z motylkiem 20 s/3)
- Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując 12 bez (zostawiamy nieduże przerwy, bo masa może się lekko rozjechać)
- Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy kolejne 90 minut
- Śliwki układamy naciętymi miejscami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem i cynamonem
- Pieczemy 20 minut w 200 stopniach na górnej półce piekarnika
- Studzimy
- Mikserem ubijamy śmietanę na sztywną pianę; nie ma potrzeby dosładzać, ekstremalnie słodka beza wystarczy 😊 (TM: z motylkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji – czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
- Na każdej bezie układamy 2-3 łyżki bitej śmietany i 1-2 połówki śliwek

Komentarze
Prześlij komentarz