Cynamonowe bezy ze śliwkami

Kiedy nagromadzi się zapas białek (pamiętajcie, że można je mrozić i wyciągać w razie potrzeby) bezy są idealnym rozwiązaniem :) Do tego dary jesieni - śliwki i wychodzi takie połączenie jak poniżej.


Składniki:
Bezy:
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Śliwki:
  • 500 g śliwek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Bita śmietana:
  • 600 g śmietany (30%)

Wykonanie:
Bezy:
  1. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę (TM: z motylkiem 2 min/3,5)
  2. Kiedy białka są już ubite, powoli dosypujemy cukier puder z cynamonem, cały czas miksując (TM: z motylkiem 5 min/3)
  3. Dodajemy ocet i mąkę kukurydzianą i ubijamy jeszcze przez chwilę (TM: z motylkiem 20 s/3)
  4. Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując 12 bez (zostawiamy nieduże przerwy, bo masa może się lekko rozjechać)
  5. Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy kolejne 90 minut
Śliwki:
  1. Śliwki układamy naciętymi miejscami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem i cynamonem
  2. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach na górnej półce piekarnika
  3. Studzimy
Bita śmietana:
  1. Mikserem ubijamy śmietanę na sztywną pianę; nie ma potrzeby dosładzać, ekstremalnie słodka beza wystarczy 😊 (TM: z motylkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji – czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
Podanie:
  1. Na każdej bezie układamy 2-3 łyżki bitej śmietany i 1-2 połówki śliwek

Komentarze