Frittata z wędzoną makrelą

Jeśli lubicie jajka na śniadanie, a jajecznica i omlety na słodko już trochę Wam się przejadły, mam dla Was coś mniej standardowego, ale równie pysznego.


Składniki:
  • 150 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie:
  1. Makrelę w niedużych kawałkach równomiernie rozkładamy w urządzeniu do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia lub po prostu na patelni, jeśli takiego urządzenia nie mamy (TM: rybę układamy na wkładzie Varomy wyłożonym papierem)
  2. Siekamy koperek (TM: 3 s/5)
  3. Do koperku dodajemy jajka, sól i pieprz i mocno roztrzepujemy (TM: z motylkiem 20 s/3,5)
  4. Masą jajeczną zalewamy makrelę
  5. Jeśli używacie patelni, to frittatę smażymy tak jak omlet z dwóch stron; jeśli wybieracie opcję z gotowaniem na parze, to robimy to aż jajka się całkowicie zetną (TM: 500 z wody w garnku 20 min/Varoma 4)

Komentarze