Frittata z wędzoną makrelą
Jeśli lubicie jajka na śniadanie, a jajecznica i omlety na słodko już trochę Wam się przejadły, mam dla Was coś mniej standardowego, ale równie pysznego.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
- pęczek koperku
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Makrelę w niedużych kawałkach równomiernie rozkładamy w urządzeniu do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia lub po prostu na patelni, jeśli takiego urządzenia nie mamy (TM: rybę układamy na wkładzie Varomy wyłożonym papierem)
- Siekamy koperek (TM: 3 s/5)
- Do koperku dodajemy jajka, sól i pieprz i mocno roztrzepujemy (TM: z motylkiem 20 s/3,5)
- Masą jajeczną zalewamy makrelę
- Jeśli używacie patelni, to frittatę smażymy tak jak omlet z dwóch stron; jeśli wybieracie opcję z gotowaniem na parze, to robimy to aż jajka się całkowicie zetną (TM: 500 z wody w garnku 20 min/Varoma 4)
Komentarze
Prześlij komentarz