Kaszotto jaglane z kurczakiem i pieczarkami
Dzisiaj mam dla Was przepis na danie mięsne, ale z dodatkiem orzechów i kaszy jaglanej, czyli w formie, która smakuje nawet taki mięsnym niejadkom jak ja.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 30 sera żółtego
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 10 s/10, przekładamy)
- W miseczce mieszamy wodę z koncentratem bulionu i na razie odstawiamy
- Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy (TM: 1 s/6, przekładamy)
- Czosnek wyciskamy, cebulę drobno siekamy (TM: 5 s/5)
- Wrzucamy je na dużą głęboką patelnię i dusimy razem z masłem (TM: 2 min/120 st/wsteczne/1)
- Na patelnię dodajemy kurczaka i pieczarki (jeśli podduszaliście cebulę w TM lub pokrewnym narzędziu, to też przełóżcie je na patelnie) i chwilę dusimy
- Dodajemy przelaną wrzątkiem kaszę, sól i pieprz i nadal dusimy przez 1-2 minuty
- Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i orzechy i dusimy pod przykryciem aż mięso i kasza zmiękną, od czasu do czasu mieszamy
- Po zakończeniu gotowania (kasza powinna wchłonąć płyn), dodajemy starty ser i mieszamy
- Po podaniu posypujemy posiekaną natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz