Kaszotto jaglane z kurczakiem i pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie mięsne, ale z dodatkiem orzechów i kaszy jaglanej, czyli w formie, która smakuje nawet taki mięsnym niejadkom jak ja.


Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 30 sera żółtego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. W miseczce mieszamy wodę z koncentratem bulionu i na razie odstawiamy
  3. Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy (TM: 1 s/6, przekładamy)
  4. Czosnek wyciskamy, cebulę drobno siekamy (TM: 5 s/5)
  5. Wrzucamy je na dużą głęboką patelnię i dusimy razem z masłem (TM: 2 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Na patelnię dodajemy kurczaka i pieczarki (jeśli podduszaliście cebulę w TM lub pokrewnym narzędziu, to też przełóżcie je na patelnie) i chwilę dusimy
  7. Dodajemy przelaną wrzątkiem kaszę, sól i pieprz i nadal dusimy przez 1-2 minuty
  8. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i orzechy i dusimy pod przykryciem aż mięso i kasza zmiękną, od czasu do czasu mieszamy
  9. Po zakończeniu gotowania (kasza powinna wchłonąć płyn), dodajemy starty ser i mieszamy
  10. Po podaniu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Komentarze