Krem budyniowy z gruszkami

Dzisiaj mam dla Was deser, który łączy w sobie budyń, ciasteczka i gruszki. Takie połączenie musi być udane :)


Składniki:
Spód:
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 szczypta soli
Gruszki:
  • 300 g gruszek pokrojonych na nieduże kawałki
  • 50 g wody
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Krem budyniowy:
  • 250 g mleka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku (40 g)
  • 300 g śmietany

Wykonanie:
Spód:
  1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i powstałą masą wykładamy 8 foremek ceramicznych lub jedną dużą jak u mnie i dociskamy łyżką (TM: 30 s/5)
Gruszki:
  1. Wszystkie składniki gotujemy w garnuszku cały czas mieszając (TM: 20 min/100 st/łyżka), a następnie układamy na spodzie z ciastek
Krem budyniowy:
  1. W garnuszku podgrzewamy mleko, cukier i budyń cały czas mieszając (TM: 7 min/100 st/3)
  2. Dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia (TM: 10 s/5)
  3. Krem przekładamy na gruszki
  4. Pieczemy 20 minut w 175 stopniach

Komentarze