Krem budyniowy z gruszkami
Dzisiaj mam dla Was deser, który łączy w sobie budyń, ciasteczka i gruszki. Takie połączenie musi być udane :)
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 szczypta soli
- 300 g gruszek pokrojonych na nieduże kawałki
- 50 g wody
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 250 g mleka
- 80 g cukru
- 1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku (40 g)
- 300 g śmietany
Wykonanie:
Spód:
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i powstałą masą wykładamy 8 foremek ceramicznych lub jedną dużą jak u mnie i dociskamy łyżką (TM: 30 s/5)
- Wszystkie składniki gotujemy w garnuszku cały czas mieszając (TM: 20 min/100 st/łyżka), a następnie układamy na spodzie z ciastek
- W garnuszku podgrzewamy mleko, cukier i budyń cały czas mieszając (TM: 7 min/100 st/3)
- Dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia (TM: 10 s/5)
- Krem przekładamy na gruszki
- Pieczemy 20 minut w 175 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz