Kurczak z kaszą pęczak i szpinakiem

Co powiecie na połączenie kurczaka i szpinaku? Mnie bardzo przypadło do gustu. A dodatkowo szybko się robi i nie wymaga brudzenia mnóstwa garnków.


Składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g selera naciowego
  • 15 oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 120 g pora pokrojonego w plasterki
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 100 g kaszy pęczak
  • 140 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 75 zielonego groszku (mrożonego)
  • 100 g liści szpinaku baby (świeżego)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie aż całkiem zmięknie, odcedzamy i studzimy, a jednocześnie przygotowujemy resztę obiadu
  2. Wyciskamy czosnek (TM: 3 s/8)
  3. Drobno kroimy seler naciowy i razem z oliwą, ostrą papryką i czosnkiem wkładamy go do dużego gara (TM: 3 s/5)
  4. Dodajemy por i dusimy parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy liść laurowy, rozmaryn i kaszę, marchewkę i koncentrat bulionu, zalewamy wodą (tylko tak, żeby przykryć składniki) i gotujemy aż kasza zmięknie (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
  6. W razie potrzeby podczas gotowania dolewamy wody, składniki cały czas muszą być przykryte
  7. W między czasie kroimy ugotowanego kurczaka w kostkę
  8. Na sam koniec dodajemy kurczaka, szpinak i groszek i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze