Kurczak z kaszą pęczak i szpinakiem
Co powiecie na połączenie kurczaka i szpinaku? Mnie bardzo przypadło do gustu. A dodatkowo szybko się robi i nie wymaga brudzenia mnóstwa garnków.
Składniki:
Wykonanie:
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 150 g selera naciowego
- 15 oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 120 g pora pokrojonego w plasterki
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 100 g kaszy pęczak
- 140 g marchewki pokrojonej w plastry
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 75 zielonego groszku (mrożonego)
- 100 g liści szpinaku baby (świeżego)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie aż całkiem zmięknie, odcedzamy i studzimy, a jednocześnie przygotowujemy resztę obiadu
- Wyciskamy czosnek (TM: 3 s/8)
- Drobno kroimy seler naciowy i razem z oliwą, ostrą papryką i czosnkiem wkładamy go do dużego gara (TM: 3 s/5)
- Dodajemy por i dusimy parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy liść laurowy, rozmaryn i kaszę, marchewkę i koncentrat bulionu, zalewamy wodą (tylko tak, żeby przykryć składniki) i gotujemy aż kasza zmięknie (TM: 30 min/100 st/wsteczne/1)
- W razie potrzeby podczas gotowania dolewamy wody, składniki cały czas muszą być przykryte
- W między czasie kroimy ugotowanego kurczaka w kostkę
- Na sam koniec dodajemy kurczaka, szpinak i groszek i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze
Prześlij komentarz