Pulpety wieprzowe w sosie porowym

Są tu jacyś miłośnicy pulpetów? Jeśli tak, to polecam poniższą wersję.


Składniki:
Pulpety:
  • 70 g płatków owsianych
  • pęczek natki pietruszki
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 700 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
Sos:
  • 350 g pora
  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 200 g śmietany
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki koncentratu (przepis w sekcji Inne)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:
Pulpety:
  1. W blenderze rozdrabniany płatki owsiane z natką (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wieprzowinę, rozdrobnione płatki z pietruszką, tymianek, jajka, pieprz i sól i mieszamy do połączenia się składników (TM: 20 s/4)
  5. Z masy lepimy pulpety i z każdej strony podsmażamy je na patelni na niedużej mocy palnika
Sos:
  1. Pora drobno siekamy, dodajemy masło (TM: 3 s/8)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 8 min/120 st/1)
  3. Dodajemy mleko, śmietanę, pieprz, tymianek, koncentrat bulionu, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
  4. Sos wlewamy na głęboką patelnię z pulpetami i jeszcze chwilę dusimy je pod przykryciem

Komentarze