Pulpety wieprzowe w sosie porowym
Są tu jacyś miłośnicy pulpetów? Jeśli tak, to polecam poniższą wersję.
Składniki:
Pulpety:
Wykonanie:
Pulpety:
Składniki:
Pulpety:
- 70 g płatków owsianych
- pęczek natki pietruszki
- 60 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 700 g mięsa wieprzowego (mielonego)
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 g pora
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 200 g śmietany
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki koncentratu (przepis w sekcji Inne)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Pulpety:
- W blenderze rozdrabniany płatki owsiane z natką (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy wieprzowinę, rozdrobnione płatki z pietruszką, tymianek, jajka, pieprz i sól i mieszamy do połączenia się składników (TM: 20 s/4)
- Z masy lepimy pulpety i z każdej strony podsmażamy je na patelni na niedużej mocy palnika
- Pora drobno siekamy, dodajemy masło (TM: 3 s/8)
- Dusimy przez parę minut (TM: 8 min/120 st/1)
- Dodajemy mleko, śmietanę, pieprz, tymianek, koncentrat bulionu, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy (TM: 10 min/98 st/wsteczne/1)
- Sos wlewamy na głęboką patelnię z pulpetami i jeszcze chwilę dusimy je pod przykryciem
Komentarze
Prześlij komentarz