Sernik Oreo
Tym razem mam coś dla miłośników Oreo i serników w jednym.
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 200 g ciastek Oreo
- 100 g masła
- 750 g twarogu
- 500 g serka mascarpone
- 270 g mleka skondensowanego (słodzonego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 białek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 130 g ciastek Oreo
- 500 g śmietany 30%
- 30 g cukru pudru
- 8 ciastek Oreo przekrojonych na pół
Wykonanie:
Spód:
- Z ciastek usuwamy krem (zachowujemy go na później) i rozdrabniamy je w blenderze (TM: 8 s/8)
- Dodajemy masło i mieszamy (TM: 20 s/4)
- Masą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno dociskamy
- Miksujemy twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, odłożoną masę z ciastek i cukier waniliowy (TM: 2 min/6)
- Dodajemy białka i mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 30 s/6)
- Ciastka kruszymy na nieduże kawałki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką
- Masę przelewamy do tortownicy
- Pieczemy 70 minut w 150 stopniach
- Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok. 2 godziny, a potem na parę godzin umieszczamy w lodówce
- Po ostudzeniu ciasta ubijamy śmietanę na sztywną masę (TM: z motylkiem 1,5 minuty/4, ale w rzeczywistości czas zależy od stopnia schłodzenia, więc pilnujcie, żeby nie zrobiło się masło)
- Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę (TM: 30 s/3)
- Bitą śmietanę przekładamy na wierzch sernika i dekorujemy połówkami Oreo
Komentarze
Prześlij komentarz