Wegański gulasz z czerwoną fasolą i tofu
Moje kolejne podejście do tofu i nadal nie jestem przekonana :) Sam gulasz jest rewelacyjny, bardzo aromatyczny z ogromną ilością przypraw. Jednak tofu ze swoją lekko gąbczastą konsystencją jest tu dla mnie kompletnie zbędne.
Składniki:
Wykonanie:
Ale wiadomo, gusta są różne, jeśli ktoś lubi tofu, to poniższy przepis powinien się sprawdzić.
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki papryczki chili
- 200 g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 300 g papryk różnokolorowych pokrojonych w kostkę
- 240 czerwonej fasoli z puszki odsączonej z zalewy
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 200 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g tofu pokrojonego w kostkę
- Czosnek wyciskamy w prasce, cebulę drobno siekamy (TM: 5 s/5)
- Razem z kolendrą, kminkiem, papryczką chili i olejem przez parę minut dusimy je na dużej, głębokiej patelni
- Dodajemy pomidory i ziemniaki i nadal dusimy; w razie potrzeby podlewamy wodą, ziemniaki powinny być przykryte
- Dodajemy papryki, fasolę i pozostałe przyprawy i cały czas dusimy na średniej mocy palnika
- Na koniec dodajemy kukurydzę i tofu i dusimy jeszcze przez parę minut

Komentarze
Prześlij komentarz