Wegański gulasz z czerwoną fasolą i tofu

Moje kolejne podejście do tofu i nadal nie jestem przekonana :) Sam gulasz jest rewelacyjny, bardzo aromatyczny z ogromną ilością przypraw. Jednak tofu ze swoją lekko gąbczastą konsystencją jest tu dla mnie kompletnie zbędne. 
Ale wiadomo, gusta są różne, jeśli ktoś lubi tofu, to poniższy przepis powinien się sprawdzić. 


Składniki:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki papryczki chili
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 300 g papryk różnokolorowych pokrojonych w kostkę
  • 240 czerwonej fasoli z puszki odsączonej z zalewy
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 200 g tofu pokrojonego w kostkę

Wykonanie:
  1. Czosnek wyciskamy w prasce, cebulę drobno siekamy (TM: 5 s/5)
  2. Razem z kolendrą, kminkiem, papryczką chili i olejem przez parę minut dusimy je na dużej, głębokiej patelni
  3. Dodajemy pomidory i ziemniaki i nadal dusimy; w razie potrzeby podlewamy wodą, ziemniaki powinny być przykryte
  4. Dodajemy papryki, fasolę i pozostałe przyprawy i cały czas dusimy na średniej mocy palnika
  5. Na koniec dodajemy kukurydzę i tofu i dusimy jeszcze przez parę minut

Komentarze