Ziemniaczane podpłomyki
Ostatnio nie za dużo było u mnie domowego pieczywa, więc postanowiłam trochę ponadrabiać i mam dla Was przepis na podpłomyki z dodatkiem ziemniaków. Sprawdzą się do śniadania, ale również jako dodatek do warzyw i mięs z grilla.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g śmietany
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem ze śmietaną i solą (TM: 30 s/3)
- Masę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na całą noc
- Rano masę ziemniaczaną wyrabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
- Z ciasta na blacie formujemy wałek (jest dość lepkie, więc ręce i blat oprószcie mąką), który dzielimy na 8 części
- Z każdej części robimy kulę, która następnie rozgniatamy na placek o średnicy ok. 10 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po 4 sztuki
- Pieczemy 25 minut w 200 stopniach i powtarzamy dla pozostałych czterech
Komentarze
Prześlij komentarz