Ziemniaczane podpłomyki

Ostatnio nie za dużo było u mnie domowego pieczywa, więc postanowiłam trochę ponadrabiać i mam dla Was przepis na podpłomyki z dodatkiem ziemniaków. Sprawdzą się do śniadania, ale również jako dodatek do warzyw i mięs z grilla.


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g śmietany
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy
  2. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem ze śmietaną i solą (TM: 30 s/3)
  3. Masę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na całą noc
  4. Rano masę ziemniaczaną wyrabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
  5. Z ciasta na blacie formujemy wałek (jest dość lepkie, więc ręce i blat oprószcie mąką), który dzielimy na 8 części
  6. Z każdej części robimy kulę, która następnie rozgniatamy na placek o średnicy ok. 10 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po 4 sztuki
  7. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach i powtarzamy dla pozostałych czterech

Komentarze