Dorsz w sosie musztardowym z dodatkiem marchewki
Dawno nie było tu u mnie ryb, więc tym razem mała odmiana.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g marchewki
- 200 g ryżu basmati
- 500 g fileta z dorsza
- *pieprz, rozmaryn i sól do oprószenia dorsza i marchewki
- 60 g cebuli
- 20 g masła
- 200 g śmietany
- 20 g musztardy
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce na największych oczkach (TM: 3 s/5)
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a rybę oprószoną solą, pieprzem i rozmarynem możemy wykonać na różne sposoby, ja proponuję opcję na parze, ale jeśli nie macie takiego narzędzia, to można ją podpiec na patelni lub w piekarniku (TM: w naczyniu 1000 g wody i łyżeczka soli, ryż w koszyczku, ryba w Varomie, marchewka oprószona rozmarynem na przystawce Varomy 20 min/Varoma/3, odstawiamy w ciepłe miejsce)
- Drobno siekamy cebulę i dodajemy do niej masło (TM: 5 s/5)
- Dusimy parę minut na patelni (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy śmietanę, musztardę, kurkumę i 0,5 łyżeczki soli i gotujemy parę minut (TM: 5 min/95 st/2)
- Dorsza podajemy z marchewką oprószoną rozmarynem, z ryżem i sosem musztardowym
Komentarze
Prześlij komentarz