Dorsz w sosie musztardowym z dodatkiem marchewki

Dawno nie było tu u mnie ryb, więc tym razem mała odmiana.


Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 200 g ryżu basmati
  • 500 g fileta z dorsza
  • *pieprz, rozmaryn i sól do oprószenia dorsza i marchewki
  • 60 g cebuli
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany
  • 20 g musztardy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Marchewkę ścieramy na tarce na największych oczkach (TM: 3 s/5)
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a rybę oprószoną solą, pieprzem i rozmarynem możemy wykonać na różne sposoby, ja proponuję opcję na parze, ale jeśli nie macie takiego narzędzia, to można ją podpiec na patelni lub w piekarniku (TM: w naczyniu 1000 g wody i łyżeczka soli, ryż w koszyczku, ryba w Varomie, marchewka oprószona rozmarynem na przystawce Varomy 20 min/Varoma/3, odstawiamy w ciepłe miejsce)
  3. Drobno siekamy cebulę i dodajemy do niej masło (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy parę minut na patelni (TM: 3 min/120 st/1)
  5. Dodajemy śmietanę, musztardę, kurkumę i 0,5 łyżeczki soli i gotujemy parę minut (TM: 5 min/95 st/2)
  6. Dorsza podajemy z marchewką oprószoną rozmarynem, z ryżem i sosem musztardowym

Komentarze