Drożdżowe ślimaczki z twarożkiem i rodzynkami
Każdy dzień jest dobry, żeby coś świętować, a wiadomo, że najlepiej świętuje się z ciastem :)
Składniki:
Nadzienie serowe:
Wykonanie:
Nadzienie:
Składniki:
Nadzienie serowe:
- 500 g białego sera
- 1 jajko
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 150 g rodzynek (jeśli jest tu ktoś, to wydłubuje rodzynki z sernika, to może spokojnie ten składnik pominąć 😊)
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 300 g wody
- 1 jajko
- 60 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 10 g cukru waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 1 białko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Nadzienie:
- Twaróg, jajka, mąkę i cukier mielimy na gładką masę (TM: 30 s/5)
- Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką
- Wszystkie składniki wyrabiamy mocno (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 70x40 cm (jest mocno klejące, więc podsypcie sobie blat mąką)
- Nadzienie serowe rozsmarowujemy na cieście, a ciasto przekrawamy na dwie części wzdłuż dłuższego boku
- Każdy kawałek zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i każdą z dwóch rolad kroimy na 12 równych kawałków
- Blachę o wymiarach ok 35x25 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ślimaczki przecięciem do góry
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
- Wszystkie składniki intensywnie rozrabiamy ze sobą aż znikną wszystkie grudki cukru (TM: 10 s/6) i polewamy ciasto drożdżowe
Komentarze
Prześlij komentarz