Drożdżowe ślimaczki z twarożkiem i rodzynkami

Każdy dzień jest dobry, żeby coś świętować, a wiadomo, że najlepiej świętuje się z ciastem :)


Składniki:
Nadzienie serowe:
  • 500 g białego sera
  • 1 jajko
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 150 g rodzynek (jeśli jest tu ktoś, to wydłubuje rodzynki z sernika, to może spokojnie ten składnik pominąć 😊)
Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 g wody
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru waniliowego
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

Wykonanie:
Nadzienie:
  1. Twaróg, jajka, mąkę i cukier mielimy na gładką masę (TM: 30 s/5)
  2. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki wyrabiamy mocno (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 70x40 cm (jest mocno klejące, więc podsypcie sobie blat mąką)
  3. Nadzienie serowe rozsmarowujemy na cieście, a ciasto przekrawamy na dwie części wzdłuż dłuższego boku
  4. Każdy kawałek zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i każdą z dwóch rolad kroimy na 12 równych kawałków
  5. Blachę o wymiarach ok 35x25 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ślimaczki przecięciem do góry
  6. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Lukier:
  1. Wszystkie składniki intensywnie rozrabiamy ze sobą aż znikną wszystkie grudki cukru (TM: 10 s/6) i polewamy ciasto drożdżowe

Komentarze