Kawałki kurczaka zapiekane w sosie tatarskim
Mało u mnie mięsnych obiadów ostatnimi czasy, bo staram się moich chłopaków przestawiać na nieco więcej bezmięsnego jedzenia. Ale ze względu na ich upodobania czasem robię obiad tylko dla nich. Poniższy przepis smakował im nieziemsko.
Składniki:
Mięso:
Wykonanie:
Składniki:
Mięso:
- 1,5 kg piersi z kurczaka, pociętej na nieduże kawałki
- 4 łyżki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 250 g pora pokrojonego w plasterki
- 150 g ogórków konserwowych
- 120 g pieczarek marynowanych
- 250 g majonezu
- 150 śmietany
- 20 g musztardy
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Kurczaka nacieramy przyprawą uniwersalną, pieprzem i czosnkiem i odstawiamy przynajmniej na pół godziny
- Ogórki i pieczarki drobno kroimy (TM: 8 s/4)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy sosu tatarskiego i mieszamy łyżką (TM: 10 s/wsteczne/3)
- Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy połową sosu tatarskiego, a na wierzchu układamy talarki pora, pieczemy 40 minut w 220 stopniach
- Mięso podajemy z pozostałym sosem tatarskim
Komentarze
Prześlij komentarz