Koktajl bananowy z sosem czekoladowym
Tym razem koktajl, który jest istną bombą kaloryczną... Ale co tam, czasem można :)
- 130 g cukru (najlepiej pudru)
- 600 g mleka
- 1 szczypta soli
- 30 g kakao
- 200 g śmietany (30 lub 36%)
- 300 g bananów
- 60 g brązowego cukru
Wykonanie:
- Jeśli nie mamy cukru pudru, to mielimy go w blenderze i odkładamy jedną łyżkę – przyda nam się do bitej śmietany (TM: 15 s/10)
- Dodajemy 100 g mleka, sól i kakao i podgrzewamy parę minut do całkowitego rozpuszczenia się składników (TM: 3 min/70 st/2, przekładamy)
- Sos czekoladowy zostawiamy do przestudzenia
- Ubijamy śmietanę z odłożoną 1 łyżką cukru pudru (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju i stopnia schłodzenia śmietany/3, przekładamy)
- W blenderze miksujemy banany, pozostałe 500 g mleka i brązowy cukier (TM: 1,5 min/10)
- Koktajl przelewamy do szklanek, na niego nakładamy bitą śmietanę (można sobie pomóc rękawem, jeśli posiadacie) i polewamy sosem czekoladowym

Komentarze
Prześlij komentarz