Koktajl bananowy z sosem czekoladowym

Tym razem koktajl, który jest istną bombą kaloryczną... Ale co tam, czasem można :)


Składniki: 
  • 130 g cukru (najlepiej pudru)
  • 600 g mleka
  • 1 szczypta soli
  • 30 g kakao
  • 200 g śmietany (30 lub 36%)
  • 300 g bananów
  • 60 g brązowego cukru

Wykonanie:
  1. Jeśli nie mamy cukru pudru, to mielimy go w blenderze i odkładamy jedną łyżkę – przyda nam się do bitej śmietany (TM: 15 s/10)
  2. Dodajemy 100 g mleka, sól i kakao i podgrzewamy parę minut do całkowitego rozpuszczenia się składników (TM: 3 min/70 st/2, przekładamy)
  3. Sos czekoladowy zostawiamy do przestudzenia
  4. Ubijamy śmietanę z odłożoną 1 łyżką cukru pudru (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju i stopnia schłodzenia śmietany/3, przekładamy)
  5. W blenderze miksujemy banany, pozostałe 500 g mleka i brązowy cukier (TM: 1,5 min/10)
  6. Koktajl przelewamy do szklanek, na niego nakładamy bitą śmietanę (można sobie pomóc rękawem, jeśli posiadacie) i polewamy sosem czekoladowym

Komentarze