Kotleciki z ciecierzycy z natką pietruszki

Dzisiejsza propozycja to kotleciki w wersji wegańskiej.


Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 240 g ciecierzycy z puszki (odsączonej z zalewy)
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Czosnek wyciskamy przez praskę, a natkę drobno siekamy (TM: 3 s/8)
  2. Do czosnku i natki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i rozdrabniamy w blenderze na gładką masę (15 s/4,5)
  3. Z masy formujemy nieduże kotleciki (ok. 8 sztuk), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach aż delikatnie się zrumienią

Komentarze