Kotlety mielone z sosem warzywnym

Tym razem obiad trafiający w gusta moich męskich domowników. Ja mięsa unikam, ale jako dobra żona i matka staram się zaspokoić ich mięsne potrzeby :)


Składniki:
Mielone:
  • 60 g cebuli
  • 15 g oleju
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • 10 g mleka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mąka (ilość do obtoczenia)
Sos:
  • 100 g marchewki
  • 100 g korzenia selera
  • 40 g pora
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Kotlety:
  1. Cebulę drobno siekamy i łączymy z olejem (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy na niedużej patelni przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Do podduszonej cebuli dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mąką) i intensywnie mieszamy (TM: 20 s/4)
  4. Z powstałej masy lepimy nieduże kotleciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy je z każdej strony na patelni
Sos:
  1. Marchewkę, selera i por kroimy na nieduże kawałki; nie muszą być ładne, bo całość i tak na końcu zmiksujemy (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy wodę, koncentrat, pieprz i sól i gotujemy w garnku, a kotlety w tym czasie smażymy na patelni (TM: jeśli macie naczynie do gotowania na parze takie jak TM lub odpowiednik z Lidla, to polecam ułożyć lekko obsmażone kotlety na Varomie, a w naczyniu gotować sos 30 min/Varoma/1)
  3. Sos miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/8) i podajemy z usmażonymi kotletami

Komentarze