Kotlety mielone z sosem warzywnym
Tym razem obiad trafiający w gusta moich męskich domowników. Ja mięsa unikam, ale jako dobra żona i matka staram się zaspokoić ich mięsne potrzeby :)
Mielone:
- 60 g cebuli
- 15 g oleju
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- 10 g mleka
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- mąka (ilość do obtoczenia)
- 100 g marchewki
- 100 g korzenia selera
- 40 g pora
- 450 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Kotlety:
- Cebulę drobno siekamy i łączymy z olejem (TM: 5 s/5)
- Dusimy na niedużej patelni przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Do podduszonej cebuli dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mąką) i intensywnie mieszamy (TM: 20 s/4)
- Z powstałej masy lepimy nieduże kotleciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy je z każdej strony na patelni
- Marchewkę, selera i por kroimy na nieduże kawałki; nie muszą być ładne, bo całość i tak na końcu zmiksujemy (TM: 5 s/5)
- Dodajemy wodę, koncentrat, pieprz i sól i gotujemy w garnku, a kotlety w tym czasie smażymy na patelni (TM: jeśli macie naczynie do gotowania na parze takie jak TM lub odpowiednik z Lidla, to polecam ułożyć lekko obsmażone kotlety na Varomie, a w naczyniu gotować sos 30 min/Varoma/1)
- Sos miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/8) i podajemy z usmażonymi kotletami

Komentarze
Prześlij komentarz