Lody śmietankowe z truskawkami i bezami

Ostatnio sporo było ciast, więc tym razem coś z nieco innej beczki.


Składniki:
  • 400 g truskawek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 500 g śmietany 30% (mocno schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g bez (pokruszonych na kawałki)

Wykonanie:
  1. Truskawki i 70 g cukru miksujemy na sos (TM: 15 s/10, odstawiamy)
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki (TM: z motylkiem 2 min/3,5, przekładamy)
  3. Następnie ubijamy śmietanę (TM: z motylkiem, czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3) i przekładamy ją do naczynia z białkami
  4. Żółtka ubijamy z pozostałymi 80 g cukru i cukrem waniliowym (TM: z motylkiem 2 min/3)
  5. Dodajemy do nich pianę z białek i śmietanę i mieszamy do połączenia, można sobie pomóc mikserem (TM: z motylkiem 15 s/2,5)
  6. Dodajemy bezy i sos truskawkowy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, tylko tak, żeby sos utworzył wzory w masie, a nie wymieszał się całkiem
  7. Masę przekładamy do formy keksowej (ok. 30 cm) wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin
  8. Podajemy pokrojone w plastry

Komentarze