Lody śmietankowe z truskawkami i bezami
Ostatnio sporo było ciast, więc tym razem coś z nieco innej beczki.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g truskawek
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 500 g śmietany 30% (mocno schłodzonej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g bez (pokruszonych na kawałki)
Wykonanie:
- Truskawki i 70 g cukru miksujemy na sos (TM: 15 s/10, odstawiamy)
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki (TM: z motylkiem 2 min/3,5, przekładamy)
- Następnie ubijamy śmietanę (TM: z motylkiem, czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3) i przekładamy ją do naczynia z białkami
- Żółtka ubijamy z pozostałymi 80 g cukru i cukrem waniliowym (TM: z motylkiem 2 min/3)
- Dodajemy do nich pianę z białek i śmietanę i mieszamy do połączenia, można sobie pomóc mikserem (TM: z motylkiem 15 s/2,5)
- Dodajemy bezy i sos truskawkowy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, tylko tak, żeby sos utworzył wzory w masie, a nie wymieszał się całkiem
- Masę przekładamy do formy keksowej (ok. 30 cm) wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin
- Podajemy pokrojone w plastry
Komentarze
Prześlij komentarz