Ryż na mleku z wiśniami

Dzisiaj śniadanie, które niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem i tak samo je uwielbiam przez ten cały czas.


Składniki:
  • 250 g wiśni bez pestek (mogą być inne owoce)
  • 60 g cukru
  • 450 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g ryżu jaśminowego

Wykonanie:
  1. Wiśnie miksujemy z 30 g cukru, będą dość kwaśne (TM: 10 s/8, przekładamy)
  2. Mleko razem z 30 g cukru i cukrem waniliowym podgrzewamy w garnuszku (TM: 6 min/100 st/1)
  3. Do wrzącego mleka dodajemy ryż i gotujemy dość często mieszając, do momentu aż mleko prawie w całości się wchłonie (TM: 30 min/90 st/wsteczne/1)
  4. Ugotowany ryż podajemy z musem wiśniowym

.

Komentarze