Ryż na mleku z wiśniami
Dzisiaj śniadanie, które niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem i tak samo je uwielbiam przez ten cały czas.
Składniki:
Wykonanie:
.
Składniki:
- 250 g wiśni bez pestek (mogą być inne owoce)
- 60 g cukru
- 450 g mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g ryżu jaśminowego
Wykonanie:
- Wiśnie miksujemy z 30 g cukru, będą dość kwaśne (TM: 10 s/8, przekładamy)
- Mleko razem z 30 g cukru i cukrem waniliowym podgrzewamy w garnuszku (TM: 6 min/100 st/1)
- Do wrzącego mleka dodajemy ryż i gotujemy dość często mieszając, do momentu aż mleko prawie w całości się wchłonie (TM: 30 min/90 st/wsteczne/1)
- Ugotowany ryż podajemy z musem wiśniowym
.
Komentarze
Prześlij komentarz