Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kabanosem
Ostatnio takie szybkie obiady pojawiają się u mnie częściej, bo niestety w pracy roboty mam po uszy i rzadko udaje mi się skończyć o stałej porze. A smakuje super.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g sera żółtego
- 600 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 700 g pieczarek (pokrojonych na ćwiartki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 50 g śmietany
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 200 g kabanosa (pokrojonego na nieduże kawałki)
Wykonanie:
- Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Ziemniaki gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie, nie mają być całkiem miękkie
- Czosnek wyciskamy w prasce (TM: 3 s/8)
- Dodajemy do niego masło, pieczarki, sól i pieprz i dusimy na patelni (TM: bez miarki 8 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy śmietanę i mąkę i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: bez miarki 8 min/120 st/wsteczne/1)
- Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego
- Na ziemniaki nakładamy kabanosa, a później pieczarki
- Całość posypujemy startym serem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz