Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kabanosem

Ostatnio takie szybkie obiady pojawiają się u mnie częściej, bo niestety w pracy roboty mam po uszy i rzadko udaje mi się skończyć o stałej porze. A smakuje super.


Składniki:
  • 100 g sera żółtego
  • 600 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 700 g pieczarek (pokrojonych na ćwiartki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 50 g śmietany
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g kabanosa (pokrojonego na nieduże kawałki)

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Ziemniaki gotujemy w garnku w lekko osolonej wodzie, nie mają być całkiem miękkie
  3. Czosnek wyciskamy w prasce (TM: 3 s/8)
  4. Dodajemy do niego masło, pieczarki, sól i pieprz i dusimy na patelni (TM: bez miarki 8 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy śmietanę i mąkę i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: bez miarki 8 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego
  7. Na ziemniaki nakładamy kabanosa, a później pieczarki
  8. Całość posypujemy startym serem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Komentarze