Bananowe muffinki z orzechami włoskimi i nutellą
Sprawdzają się idealnie, kiedy macie w domu nadmiar mocno dojrzałych bananów. A poza tym smakują super.
Jeśli macie ochotę na wersję nieco mniej słodką, to zalecam pominięcie Nutelli.
Składniki:
Wykonanie:
Jeśli macie ochotę na wersję nieco mniej słodką, to zalecam pominięcie Nutelli.
Składniki:
- 70 g masła
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 125 g mleka
- 300 g bananów
- 60 g orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 12 łyżeczek Nutelli (około pół słoiczka)
Wykonanie:
- Masło, mąkę, cukier, proszek i sól łączymy przy pomocy blendera (TM: Turbo/1 s/4x)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza Nutellą) i miksujemy (TM: 10 s/5)
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je nie więcej niż do połowy (ok. 1 łyżka ciasta), dokładamy jedną łyżeczkę Nutelli i przykrywamy jeszcze jedną łyżką ciasta
- Wierzch można posypać migdałami w płatkach
- Pieczemy 22 minuty w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz