Bananowe muffinki z orzechami włoskimi i nutellą

Sprawdzają się idealnie, kiedy macie w domu nadmiar mocno dojrzałych bananów. A poza tym smakują super.
Jeśli macie ochotę na wersję nieco mniej słodką, to zalecam pominięcie Nutelli.


Składniki:
  • 70 g masła
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 300 g bananów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 12 łyżeczek Nutelli (około pół słoiczka)

Wykonanie:
  1. Masło, mąkę, cukier, proszek i sól łączymy przy pomocy blendera (TM: Turbo/1 s/4x)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza Nutellą) i miksujemy (TM: 10 s/5)
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je nie więcej niż do połowy (ok. 1 łyżka ciasta), dokładamy jedną łyżeczkę Nutelli i przykrywamy jeszcze jedną łyżką ciasta
  4. Wierzch można posypać migdałami w płatkach
  5. Pieczemy 22 minuty w 180 stopniach

Komentarze