Deser budyniowo-wiśniowy
Jest to chyba jeden z ładniej wyglądających deserów, jakie udało mi się zrobić. A oprócz tego, że pięknie wygląda, to również wspaniale smakuje.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g ciastek Cantuccini (twarde ciasteczka z migdałami)
- 250 g mleka
- 20 g budyniu waniliowego w proszku
- 250 g wiśni bez pestek
- 1 łyżka rumu
- 200 g śmietany 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)
- 150 g jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Cukier w blenderze mielimy na puder (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Ciastka również w blenderze rozdrabniamy na proszek, mogą się zdarzyć pojedyncze większe fragmenty (TM: 2 s/6,5)
- Do 4 wysokich szklanek wsypujemy po ok. 1,5-2 łyżki ciastek, a resztę przekładamy do miseczki i odstawiamy
- W garnuszku gotujemy 30 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, mleko i budyń waniliowy; cały czas mieszamy (TM: 9 min/98 st/3)
- Jak delikatnie przestygnie to całość przekładamy do szklanek na warstwę ciasteczkową
- W blenderze miksujemy 40 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, wiśnie i rum (TM: 7 s/7)
- Przekładamy na warstwę budyniową, a następnie przykrywamy resztą pokruszonych ciastek
- Śmietanę ubijamy z 30 g cukru pudru aż uzyskamy sztywną pianę (TM: z motylkiem 3/czas: do uzyskania odpowiedniej konsystencji; zależy od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia)
- Dodajemy jogurt i miksujemy na najmniejszej mocy przez parę sekund (TM: z motylkiem 5 s/3)
- Przekładamy do szklanek
Komentarze
Prześlij komentarz