Omlet cesarski

Lubicie omlety? Dzisiaj proponuję Wam taki, którego nie trzeba obracać w całości, więc dużo prostszy w wykonaniu :)


Składniki:
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 370 g mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek

Wykonanie:
  1. Ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 5 min/3, odstawiamy)
  2. Wszystkie pozostałe składniki (poza rodzynkami) intensywnie mieszamy, można sobie pomóc mikserem (TM: 30 s/4)
  3. Dodajemy pianę z białek i mieszamy do połączenia (TM: 45 s/3)
  4. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy rodzynki i wylewamy masę
  5. Smażymy na niedużej mocy palnika i kiedy spód się zetnie, przewracamy omlet na drugą stronę, ale nie w całości, tylko dzieląc go na nieduże kawałki

Komentarze