Omlet z pieczarkami i szynką

Uwielbiam jajka na śniadanie. A dzisiaj zamiast klasycznej jajecznicy zmajstrowałam omleta.


Składniki:
  • 20 g sera żółtego
  • 80 g szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 80 g pieczarek
  • 2 jajka

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/7, przekładamy)
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę (TM: 3 s/5, przekładamy)
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego oliwę (TM: 3 s/8)
  4. Dusimy przez chwilę (TM: 1 min/120 st/0,5)
  5. Dodajemy posiekane pieczarki (TM: 2 s/4) i dusimy jeszcze chwilę (TM: 2 min/120 st/wsteczne/0,5)
  6. Dodajemy jajka i szynkę i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
  7. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i na niedużej mocy palnika czekamy aż się zetnie
  8. Przewracamy omlet na drugą stronę, posypujemy serem żółtym i dusimy jeszcze chwilę aż zetnie się spód

Komentarze