Omlet z pieczarkami i szynką
Uwielbiam jajka na śniadanie. A dzisiaj zamiast klasycznej jajecznicy zmajstrowałam omleta.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 20 g sera żółtego
- 80 g szynki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g pieczarek
- 2 jajka
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/7, przekładamy)
- Szynkę kroimy w drobną kostkę (TM: 3 s/5, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego oliwę (TM: 3 s/8)
- Dusimy przez chwilę (TM: 1 min/120 st/0,5)
- Dodajemy posiekane pieczarki (TM: 2 s/4) i dusimy jeszcze chwilę (TM: 2 min/120 st/wsteczne/0,5)
- Dodajemy jajka i szynkę i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
- Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i na niedużej mocy palnika czekamy aż się zetnie
- Przewracamy omlet na drugą stronę, posypujemy serem żółtym i dusimy jeszcze chwilę aż zetnie się spód
Komentarze
Prześlij komentarz