Tiramisu Caffe Latte

Są tu jacyś fani Tiramisu? Jeśli tak, to zachęcam do przetestowania wersji w szklance. Nam bardzo przypadła do gustu.


Składniki:
  • 250 g mleka
  • 50 g cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g śmietany 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)
  • 200 g biszkoptów okrągłych
  • 150 g espresso (zaparzonego)
  • pistacje siekane (ilość do dekoracji)

Wykonanie:
  1. W garnuszku podgrzewamy mleko, cukier, skrobię i cukier waniliowy, nie gotujemy (TM: 10 min/80 st/3)
  2. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia; jak już nie będzie bardzo gorące, to wkładamy do lodówki
  3. Po tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną masę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
  4. Bitą śmietanę dodajemy do schłodzonego kremu i delikatnie mieszamy
  5. Biszkopty namaczamy w zaparzonym espresso i wkładamy do szklanki, naprzemiennie z kremem
  6. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami

Komentarze