Tiramisu Caffe Latte
Są tu jacyś fani Tiramisu? Jeśli tak, to zachęcam do przetestowania wersji w szklance. Nam bardzo przypadła do gustu.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g mleka
- 50 g cukru
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g śmietany 30% tłuszczu (mocno schłodzonej)
- 200 g biszkoptów okrągłych
- 150 g espresso (zaparzonego)
- pistacje siekane (ilość do dekoracji)
Wykonanie:
- W garnuszku podgrzewamy mleko, cukier, skrobię i cukier waniliowy, nie gotujemy (TM: 10 min/80 st/3)
- Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia; jak już nie będzie bardzo gorące, to wkładamy do lodówki
- Po tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną masę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
- Bitą śmietanę dodajemy do schłodzonego kremu i delikatnie mieszamy
- Biszkopty namaczamy w zaparzonym espresso i wkładamy do szklanki, naprzemiennie z kremem
- Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami
Komentarze
Prześlij komentarz