Wytrawne placuszki z pieczarkami

Tym razem mam dla Was pomysł na placuszki z grzybami. U mnie najmniej atrakcyjna wersja z pieczarkami, bo akurat nie miałam dzisiaj nic innego, ale aromatyczne grzyby leśne sprawdzą się tu zdecydowanie bardziej.


Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
  1. Wyciskamy czosnek, drobno siekamy cebulę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut na średniej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Drobno siekamy pieczarki i dodajemy na patelnię razem z pieprzem i 0,5 łyżeczki soli (TM: 3 s/4)
  4. Jeszcze chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
  5. W głębokim naczyniu łączymy ze sobą mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i pozostałe 0,5 łyżeczki soli, miksujemy do połączenia się składników (TM: 10 s/5)
  6. Dodajemy podduszone grzyby i mieszamy łyżką (TM: 20 s/wsteczne/3,5)
  7. Z powstałego ciasta na rozgrzanej patelni smażymy nieduże placki, z dwóch stron
  8. Można podawać na przykład z sosem tatarskim

Komentarze