Wytrawne placuszki z pieczarkami
Tym razem mam dla Was pomysł na placuszki z grzybami. U mnie najmniej atrakcyjna wersja z pieczarkami, bo akurat nie miałam dzisiaj nic innego, ale aromatyczne grzyby leśne sprawdzą się tu zdecydowanie bardziej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 200 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
- Wyciskamy czosnek, drobno siekamy cebulę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut na średniej mocy palnika (TM: 3 min/120 st/1)
- Drobno siekamy pieczarki i dodajemy na patelnię razem z pieprzem i 0,5 łyżeczki soli (TM: 3 s/4)
- Jeszcze chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
- W głębokim naczyniu łączymy ze sobą mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek i pozostałe 0,5 łyżeczki soli, miksujemy do połączenia się składników (TM: 10 s/5)
- Dodajemy podduszone grzyby i mieszamy łyżką (TM: 20 s/wsteczne/3,5)
- Z powstałego ciasta na rozgrzanej patelni smażymy nieduże placki, z dwóch stron
- Można podawać na przykład z sosem tatarskim

Komentarze
Prześlij komentarz