Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Co powiecie na męską klasykę, czyli kiełbacha z ziemniakami? :D
U nas są fani tej zapiekanki, a że robi się praktycznie sama, to serwujemy dość często.


Składniki:
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 150 g sera żółtego
  • 120 g cebuli
  • 250 g kiełbasy (ja preferuję takie chudziutkie kiełbaski a’la frankurterki, ale śląska czy toruńska też się nada)
  • 850 g ziemniaków
  • 120 g mleka
  • 50 g śmietany
  • 2 jajka

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
  2. Cebulę siekamy, a kiełbasę kroimy w kosteczkę (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy olej i dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
  4. W między czasie gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie, nie muszą być całkiem miękkie, a po lekkim przestudzeniu kroimy na plastry (TM: ziemniaki kroimy na plastry, umieszczamy na przystawce i wkładzie Varoma, do naczynia wlewamy 600 g wody; 20 min/Varoma/2)
  5. Mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz, tymianek i połowę startego sera miksujemy przez chwilę (TM: 10 s/4)
  6. Połowę ugotowanych ziemniaków umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a na nie wykładamy cebulę z kiełbasą i drugą warstwę ziemniaków; zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą sera
  7. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez ok. 30 minut

Komentarze