Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Co powiecie na męską klasykę, czyli kiełbacha z ziemniakami? :D
U nas są fani tej zapiekanki, a że robi się praktycznie sama, to serwujemy dość często.
Składniki:
Wykonanie:
U nas są fani tej zapiekanki, a że robi się praktycznie sama, to serwujemy dość często.
Składniki:
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 150 g sera żółtego
- 120 g cebuli
- 250 g kiełbasy (ja preferuję takie chudziutkie kiełbaski a’la frankurterki, ale śląska czy toruńska też się nada)
- 850 g ziemniaków
- 120 g mleka
- 50 g śmietany
- 2 jajka
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
- Cebulę siekamy, a kiełbasę kroimy w kosteczkę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy olej i dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
- W między czasie gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie, nie muszą być całkiem miękkie, a po lekkim przestudzeniu kroimy na plastry (TM: ziemniaki kroimy na plastry, umieszczamy na przystawce i wkładzie Varoma, do naczynia wlewamy 600 g wody; 20 min/Varoma/2)
- Mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz, tymianek i połowę startego sera miksujemy przez chwilę (TM: 10 s/4)
- Połowę ugotowanych ziemniaków umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a na nie wykładamy cebulę z kiełbasą i drugą warstwę ziemniaków; zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą sera
- Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez ok. 30 minut
Komentarze
Prześlij komentarz