Zupa meksykańska z mięsem mielonym i czerwoną fasolką

Przyznam, że ta zupa smakuje wyjątkowo i cieszy się uznaniem każdego domownika. Na pewno będzie częściej gościć na naszym stole.


Składniki:
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 80 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 240 g czerwonej fasolki z puszki
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Czosnek wyciskamy, cebulę drobno siekamy, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza kukurydzą, fasolką i natką i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy kukurydzę i fasolkę i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 15 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Komentarze