Bułeczki z cebulą i oregano

Dzisiaj mam pyszną propozycję dla zwolenników domowych piekarni. Cebula w roli głównej.


Składniki:
  • 150 g cebuli
  • 40 g masła
  • 200 g wody
  • 20 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 4 min/120 st/1)
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  4. Z ciasta formujemy 10 kul i układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Odstawiamy na ok. 15 minut
  6. Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 190 stopni
  7. Pieczemy przez 30 minut; od włączenia piekarnika, a nie od jego nagrzania

Komentarze