Omlety biszkoptowe

Dzisiaj propozycja śniadaniowa w słodkiej wersji.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki

Wykonanie:
  1. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę (TM: z motylkiem 1,5 min/3,5)
  2. Podczas ubijanie po trochę dodajemy cukier puder (TM: z motylkiem 40 s/3,5)
  3. Dodajemy żółtka i mąkę i ubijamy jeszcze kilkanaście sekund (TM: z motylkiem 20 s/2)
  4. Masę na omlety rozsmarowujemy po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc 6 okrągłych placków
  5. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach
  6. Po upieczeniu zginamy lekko na pół i ustawiamy w pudełku obok siebie, żeby się nie rozłożyły
  7. Podajemy z dowolnymi składnikami, może być bita śmietana, dżem, Nutella czy owoce

Komentarze