Placki jogurtowe z frużeliną wiśniową

Dzisiaj mam dla Was propozycję na jedno z lepszych śniadań jakie jadłam. Lubicie takie placki z owocami?


Składniki:
Frużelina:
  • 200 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 20 wody
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 10 g mąki ziemniaczanej
Placki:
  • 130 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:
Frużelina:
  1. W garnuszku przez parę minut gotujemy wiśnie z wodą (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
  2. Dodajemy cukier i mąkę i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 1 min/100 st/wsteczne/1, przekładamy)
Placki:
  1. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy (TM: 30 s/4,5)
  2. Smażymy na patelni na niedużej ilości rozgrzanego oleju; z dwóch stron

Komentarze