Sernik korzenny
Jeśli zostanie Wam trochę kremu korzennego z ostatniego przepisu, to można wykorzystać go do poniższego sernika.
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 180 g ciastek Speculoos
- 80 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 750 g sera białego
- 200 g kremu Speculoos (można kupić gotowy lub zrobić wg przepisu w sekcji Śniadania na słodko)
- 125 g śmietany
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- skórka otarta z jednej pomarańczy (ja użyłam rozdrobnionej skórki kupionej przed świętami w Lidlu)
Wykonanie:
Spód:
- Ciastka rozdrabniamy w blenderze na proszek (TM: 10 s/6)
- Dodajemy masło i podgrzewamy w rondelku aż masło się roztopi (TM: 3 min/60 st/3)
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy
- Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy
- Cukier w blenderze mielimy na puder; jeśli macie, to można użyć gotowego (TM: 10 s/10)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (TM: 1,5 min/6)
- Przelewamy na spód i pieczemy 70 minut w 170 stopniach na drugim poziomie piekarnika (na środkowym mogłoby się za bardzo przypiec z góry)
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 2 godziny
- Po tym czasie wkładamy do lodówki na całą noc
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 25 s/6)
- Rozprowadzamy po schłodzonym serniku
Komentarze
Prześlij komentarz