Sernik korzenny

Jeśli zostanie Wam trochę kremu korzennego z ostatniego przepisu, to można wykorzystać go do poniższego sernika.


Składniki:
Spód:
  • 180 g ciastek Speculoos
  • 80 g masła
Masa serowa:
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 750 g sera białego
  • 200 g kremu Speculoos (można kupić gotowy lub zrobić wg przepisu w sekcji Śniadania na słodko)
  • 125 g śmietany
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Polewa:
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (ja użyłam rozdrobnionej skórki kupionej przed świętami w Lidlu)

Wykonanie:
Spód:
  1. Ciastka rozdrabniamy w blenderze na proszek (TM: 10 s/6)
  2. Dodajemy masło i podgrzewamy w rondelku aż masło się roztopi (TM: 3 min/60 st/3)
  3. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy
  4. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy
Masa serowa:
  1. Cukier w blenderze mielimy na puder; jeśli macie, to można użyć gotowego (TM: 10 s/10)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (TM: 1,5 min/6)
  3. Przelewamy na spód i pieczemy 70 minut w 170 stopniach na drugim poziomie piekarnika (na środkowym mogłoby się za bardzo przypiec z góry)
  4. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 2 godziny
  5. Po tym czasie wkładamy do lodówki na całą noc
Polewa:
  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 25 s/6)
  2. Rozprowadzamy po schłodzonym serniku

Komentarze