Zupa z bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą

Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad bezmięsny, mocno rozgrzewający, a dzięki soczewicy bardzo sycący. 


Składniki:
  • 200 g marchewki
  • 850 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g masła
  • 200 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 240 g białej ciecierzycy z puszki, odsączonej z płynu
  • 100 g śmietany
  • 15 g miodu
  • 200 g ryżu

Wykonanie:
  1. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy pomidory i masło (TM: 2 s/5)
  3. Dodajemy bakłażana, wodę, bulion, garam masala, paprykę, kminek, sól i pieprz i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/2)
  4. W między czasie w oddzielnym garnku gotujemy ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Dodajemy do zupy ciecierzycę, śmietanę i miód i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Podajemy z ryżem

Komentarze