Zupa z bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą
Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad bezmięsny, mocno rozgrzewający, a dzięki soczewicy bardzo sycący.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g marchewki
- 850 g krojonych pomidorów z puszki
- 50 g masła
- 200 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 1 kopiasta łyżka przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 240 g białej ciecierzycy z puszki, odsączonej z płynu
- 100 g śmietany
- 15 g miodu
- 200 g ryżu
Wykonanie:
- Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy pomidory i masło (TM: 2 s/5)
- Dodajemy bakłażana, wodę, bulion, garam masala, paprykę, kminek, sól i pieprz i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/2)
- W między czasie w oddzielnym garnku gotujemy ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Dodajemy do zupy ciecierzycę, śmietanę i miód i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)
- Podajemy z ryżem
Komentarze
Prześlij komentarz