Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to świetna opcja, jeśli macie w domu brązowiejące banany, sprawdzą się idealnie.


Składniki:
  • 80 g masła
  • 400 g mocno dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 80 g maślanki
  • 130 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki miksujemy razem (TM: 20 s/5)
  2. Przekładamy do formy keksowej (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach; jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto nie będzie suchy, to czas wydłużamy o 10 minut

Komentarze