Dyniowe curry z soczewicą
Ostatnio był obiad pod moich chłopaków, więc dzisiaj przepis zdecydowanie bardziej wpasowujący się w moje gusta. Oczywiście mięsożercom też smakuje :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 80 g orzeszków ziemnych (solonych)
- 100 g cebuli
- 200 g jabłek
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru
- 5 g papryczki chili
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 30 g oleju
- 1300 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w zakładce Inne)
- 1 łyżka mielonego curry
- 150 g zielonej soczewicy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 g dyni (pokrojonej w większą kostkę)
- 100 g szpinaku baby
Wykonanie:
- Orzeszki ziemne bardzo drobno siekamy (TM: 5 s/5, przekładamy)
- Siekamy również cebulę, jabłko, czosnek, imbir, chili i dodajemy kolendrę i olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut w dużym garnku (TM: 4 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, curry, soczewicę, cynamon, kminek, sól i pieprz i gotujemy kilkanaście minut (TM: 12 min/100 st/wsteczne/2)
- Jeśli korzystacie z urządzenia typu TM, to po tym czasie umieśćcie kaszę w koszyczku, pokrojoną dynię w Varomie i gotujcie jeszcze przez 15 minut/Varoma/wsteczne/2
- Jeśli korzystacie ze standardowego garnka, to kaszę ugotujcie osobno w osolonej wodzie, a dynię umieśćcie w garnku z curry i gotujcie do momentu aż dynia zmięknie
- Na koniec dodajemy szpinak i dynię (jeśli do tej pory gotowała się na parze) i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (TM: 2 min/100 st/wsteczne/2)
- Podajemy udekorowane posiekanymi orzeszkami
Komentarze
Prześlij komentarz