Dyniowe curry z soczewicą

Ostatnio był obiad pod moich chłopaków, więc dzisiaj przepis zdecydowanie bardziej wpasowujący się w moje gusta. Oczywiście mięsożercom też smakuje :)


Składniki:
  • 80 g orzeszków ziemnych (solonych)
  • 100 g cebuli
  • 200 g jabłek
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru
  • 5 g papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 30 g oleju
  • 1300 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w zakładce Inne)
  • 1 łyżka mielonego curry
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 g dyni (pokrojonej w większą kostkę)
  • 100 g szpinaku baby

Wykonanie:
  1. Orzeszki ziemne bardzo drobno siekamy (TM: 5 s/5, przekładamy)
  2. Siekamy również cebulę, jabłko, czosnek, imbir, chili i dodajemy kolendrę i olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut w dużym garnku (TM: 4 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, curry, soczewicę, cynamon, kminek, sól i pieprz i gotujemy kilkanaście minut (TM: 12 min/100 st/wsteczne/2)
  5. Jeśli korzystacie z urządzenia typu TM, to po tym czasie umieśćcie kaszę w koszyczku, pokrojoną dynię w Varomie i gotujcie jeszcze przez 15 minut/Varoma/wsteczne/2
  6. Jeśli korzystacie ze standardowego garnka, to kaszę ugotujcie osobno w osolonej wodzie, a dynię umieśćcie w garnku z curry i gotujcie do momentu aż dynia zmięknie
  7. Na koniec dodajemy szpinak i dynię (jeśli do tej pory gotowała się na parze) i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (TM: 2 min/100 st/wsteczne/2)
  8. Podajemy udekorowane posiekanymi orzeszkami

Komentarze