Jogurtowy sernik z brzoskwiniami
Czy są tu jacyś sernikożercy? Dzisiaj mam dla Was mocny oszukany sernik z jogurtem i ziemniakami zamiast sera. Dobrze się sprawdzi, jeśli zostaną Wam ugotowane ziemniaki z obiadu, choć wiem, że brzmi to dziwnie :)
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 330 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 30 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżeczki kakao
- 800 g jogurtu greckiego
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 15 g cukru waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 80 g masła
Wykonanie:
Ciasto:
- Żółtka rozrabiamy z mąką, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą (TM: 30 s/5)
- Ciasto dzielimy na dwie równe części
- Jedną połówką wylepiamy dno tortownicy i pieczemy 12 minut w 180 stopniach
- Na podpieczonym cieście rozkładamy pokrojone brzoskwinie
- Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i rozrabiamy, można sobie pomóc mikserem (TM: 20 s/5, przekładamy)
- Miksujemy ze sobą jogurt, ziemniaki, cukier waniliowy, mąkę, cukier, masło i białka (TM: 2 min/6)
- Masę przelewamy na podpieczony spód z brzoskwiniami, a ciemne ciasto z kakao rozkruszamy rękami i posypujemy po wierzchu
- Pieczemy 60 minut w 180 stopniach
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 30 minut, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz