Jogurtowy sernik z brzoskwiniami

Czy są tu jacyś sernikożercy? Dzisiaj mam dla Was mocny oszukany sernik z jogurtem i ziemniakami zamiast sera. Dobrze się sprawdzi, jeśli zostaną Wam ugotowane ziemniaki z obiadu, choć wiem, że brzmi to dziwnie :)


Składniki:
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 330 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 30 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 łyżeczki kakao
Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 15 g cukru waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 80 g masła

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Żółtka rozrabiamy z mąką, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą (TM: 30 s/5)
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części
  3. Jedną połówką wylepiamy dno tortownicy i pieczemy 12 minut w 180 stopniach
  4. Na podpieczonym cieście rozkładamy pokrojone brzoskwinie
  5. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i rozrabiamy, można sobie pomóc mikserem (TM: 20 s/5, przekładamy)
Masa jogurtowa:
  1. Miksujemy ze sobą jogurt, ziemniaki, cukier waniliowy, mąkę, cukier, masło i białka (TM: 2 min/6)
  2. Masę przelewamy na podpieczony spód z brzoskwiniami, a ciemne ciasto z kakao rozkruszamy rękami i posypujemy po wierzchu
  3. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach
  4. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 30 minut, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc

Komentarze